Плащане на глоба за липса на Гражданска отговорност онлайн

След като представиха новия си сайт, от МВР обявиха, че нарушителите ще могат да заплащат глобите по актовете си и онлайн. За целта е нужно шофьорите да си запазят час чрез Интернет. Чрез сайта ще може да бъде направена проверка за това дали наказателното постановление на виновника е изготвено. Това не променя факта, че в случаите, когато постановлението не е готово, виновниците трябва да отидат до КАТ за презаверка на актовете си. Освен това, заявките се приемат до 16.00 ч., а отговорът им идва най-късно до следващия ден

Онлайн ще е видно и друго: каква глоба трябва да платят виновните водачи и колко контролни точки ще им бъдат отнети. Сайтът изисква и регистрация, а за получаване на информацията е нужно да се въведе ЕГН и номера на шофьорската книжка. На сайта са посочени два банкови сметки: на едната виновниците ще могат да си плащат глобите по Закона за движение по пътищата, а по другата ще плащат шофьорите, които са глобени по Кодекса за застраховането - за липса на застраховка Гражданска отговорност. За да бъде платена глобата по този начин обаче, е нужно нарушителят да притежава сертификат за Универсален електронен подпис.

Засега сайтът ще обслужва само водачи в столицата, но се очаква системата да бъде въведена и в останалите по-големи градове. Освен справките за актовете на сайта може да се види и броят на чакащите на опашка в КАТ в реално време. Така шофьорите ще могат да разберат кога идва реда им. В София се издават между 170 и 200 хиляди наказателни постановления годишно.

 

ArtCreativeFace Like Button Module