КАТ призовава пътниците да заемат отговорна гражданска позиция и да поставят колани на задните седалки

Над 300 човешки живота са щели да бъдат спасени през миналата година, а други 3000 са щели да избегнат тежките травми,  ако жертвите са си сложили предпазни колан, преди да потеглят.  Тази информация бе изнесена от КАТ миналата седмица във връзка с кампанията за Гражданска отговорност. Ползването на предпазен колан намалява три пъти вероятността от смърт или тежки наранявания при ПТП. От ведомството алармират, че в България почти никой не ползва предпазен колан на задните седалки, което представлява изключително тревожна статистика и говори за гражданска самонадеяност. През 2009 г. над 100 души са загубили живота си при ПТП на задните седалки на автомобилите.

В случая най-сериозната причина за това изискване е, че пътниците, возещи се на задните седалки представляват изключително сериозна опасност за пътниците на предните седалки. При едно пътно произшествие, дори съвсем леко, един 70 килограмов пътник, който се вози на задната седалка би могъл буквално да смаже пътника с предпазен колан, който се вози пред него. Такава гражданска отговорност никой не би искал да понесе.

Каква е динамиката на едно пътно произшествие при челен удар:

Сблъсъкът на колата

Първият сблъсък е сблъсъкът на самия автомобил с предмета пред него. Този сблъсък огъва самия автомобил. Това се случва за около 1/10 от секундата. Автомобилите са снабдени с рогове, които поемат част от силата на удара. Предницата се смачква, а роговете са проектирани да се огънат. Те абсорбират удара за самите пътници.

Човешкият сблъсък

Веднага след първия сблъсък, пътниците се ударят в някоя част от купето, тъй като тяхната инерция е все още в ход. Скоростта, с която се движат пътниците е скоростта на автомобила в момента на сблъсъка. Хипотетично,  един сблъсък със скорост 100 км. ч. е почти равносилен  на това някой великан да ви хване, да Ви засили със 100 км. ч. и да ви удари в някоя стена. Когато ударът е в насрещно движещ се автомобил, към тази скорост се прибавя и неговата скорост. Т.е. Ако два автомобила, които се движат със 100 км.ч. се ударят, това е все едно един автомобил да се удари в неподвижна стена с 200 км. ч. Веднага след удара на автомобила, пътниците, които не са си сложили предпазен колан се удрят със скоростта на автомобила във волана или изхвърчат през предното стъкло. Но това се случва с пътниците, които са отпред.

Какво става с пътниците, които са отзад? Тези пътници, които са отзад се удрят в пътниците, които са отпред. Много тежки наранявания се причиняват от необезопасени пътници, които се блъскат един в друг. Пътниците на предните седалки често биват убивани от своите приятели или роднини, които се возят отзад. Т.е. Ако Вие сте на предната седалка на автомобила и сте си сложили предпазния колан, а зад Вас седи необезопасен 70 килограмов човек, то след удара, Вие ще бъдете пометен от десет седемкилограмови гюлета едновременно.

Вътрешният сблъсък

След като тялото на пътника спре напълно след тези два удара, следва вътрешният сблъсък. Защото вътрешните органи на пътника продължават да се движат към точката на удара, Така орган удря друг орган, вследствие на което се получават наранявания, които външно не личат.

Във всички страни-членки на ЕС  ползването на коланите от всички пътници в автомобилите е задължително. В Европейския съюз 70% от пътниците поставят колани на задните седалки, а в България този процент е 0.

Каква е функцията на предпазните колани?

Предпазният колан е съоръжение, което е спазило хиляди човешки животи. Много хора проявяват пренебрежение /вместо да проявят отговорна гражданска ползиция/ към предпазния колан, но това е факт: коланът спасява хора. По време на катастрофа правилно поставените колани разпределят силите на внезапното забавяне на тялото върху по-големи и здрави части на тялото, като например гърдите, бедрата и раменете. Коланът се разтяга плавно, за да се забави торса и да се увеличи разстоянието до спирането му.

 

 

ArtCreativeFace Like Button Module