До 2000 лева глоба за превишена скорост

МВР подготвя проект за за промяна на Закона за движение по пътищата. Едно от предложенията е  войното увеличение на глобите за превишена скорост. Освен това се предвижда при превишение на скоростта с над 50 км./ч. над допустимото, за всеки километър над границата нарушителят да се санкционира с по 20 лева. Интересно е, че ако шофьорът плати в определен срок солената глоба, то той няма да загуби точки от талона си и няма да му бъде взета книжката.

Тежки санкции се готвят и за пияните шофьори. Предлага се младите шофьори и тези, които возят пътници да се наказват с глоби при концетрация на алкохол в кръвта над 0,2 промила. Като положителен пример в това отношение се посочват първенците по безопасност на пътя – Холандия и Франция, където действа това правило.

От МВР и Прокуратурата предлагат спипаните водачи с над 1,2 до 1,8 промила алкохол в кръвта да бъдат освободени от наказателно преследване, а да плащат тежки глоби. Като основен аргумент се привежда факта, че често след дълги и скъпи съдебни процеси спипаните водачи вместо присъда се наказват с глоба, а съдиите и прокурорите ще се освободят от голям брой подобни дела.

Като основен проблем се отчита и ниският процент на автомобилите със сключена задължителна застраховка Гражданска отговорност – под 80%. Един от начините за засилване на контрола  ще бъде чрез камерите по пътищата.  Те ще "следят" за валидна застраховка Гражданска отговорност на движещото се МПС в реално време.

 

ArtCreativeFace Like Button Module