МВР разкрива фалшиви застраховки Гражданска отговорност

От областната дирекция на МВР в Благоевград съобщиха, че са разкрили схема за измама със задължителната застраховка Гражданска Отговорност. Схемата е следната:

След като органите на КАТ заловят даден шофьор без валидна застраховка Гражданска Отговорност, те съставят акт. Виновният водач заявява, че е забравил полицата, но има сключена валидна застраховка Гражданска Отговорност. След това нарушителят се обръща към застрахователен агент, който му предоставя полица за застраховка Гражданска Отговорност, в която е отбелязана задна дата на сключване. Агентът не отчита тази полица в застрахователната компания, тъй като няма как да я отчете пред застрахователя със задна дата. Агентът предоставя на виновния водач само бланка, с която обаче водачът обжалва акта и постановлението.

След извършена проверка е било установено, че различни полици Гражданска Отговорност са били сключени фиктивно, т.е. не са отчетени пред застрахователните компании. Целта е била обжалването на издаден административен акт.  Осемнадесет агенти и водачи са дадени на прокуратурата.  Застрахователните компании са изказали своята благодарност на органите на МВР за извършената проверка по случая.

 

ArtCreativeFace Like Button Module