Контролните точки ще решават на каква цена да бъде Гражданската отговорност

Цената на застраховката Гражданска отговорност досега се определяше по ред признаци: възраст, шофьорски навици, предназначение на МПС-то, територия, вид, мощност, история. Съвсем скоро сред тези критерии може да бъде добавен и нов: контролните точки в талона. Това е и съвсем логично, след като контролните точки имат именно контролна функция. Така системните нарушители ще плащат двойно по-скъпо за полица Гражданска отговорност, докато разумните водачи  ще ползват преференции. Чрез сайта на КАТ от следващата година всеки водач ще може да проверява колко контролни точки са му останали.

Досега тази информация не е била публично достояние и поради тази причина цената за Гражданска отговорност беше еднаква както за разимните водачи, така и за нарушителите: критерий при някои застрахователни компании бе единствено наличието или липсата на ПТП за последните години. Оттук нататък застрахователите ще разполагат с данните за контролните точки.

Подобна система действа от години в Европа. Справката за контролните точки в КАТ сега се получава на място срещу такса. От асоциацията на застрахованите и пострадалите правят постъпки да улеснят водачите, като направят възможно проверките да става онлайн. Естествено представянето на документ за извършено плащане остава като изискване. Не е ясно как ще става представянето на този документ, но единствения начин е същият да бъде сканиран и прикачван към електронното заявление.

От застрахователните компании казаха, че идеята контролните точки да имат отношение към цената на „Гражданската отговорност” е много добра, но първо следва да бъде реализирана системата „Бонус-маус”. Според тях най-важното е КАТ да осигури достъп до данните за извършените катастрофи от всеки водач. Така ще може този факт директно да се отразява на цената на полицата. Застрахователите са наясно, че шофьор с няколко произшествие не би следвало да плаща за полица така, както един шофьор без никакви произшествия. В момента застрахователите нямат никаква възможност да проверяват клиентите си, а приемат декларираните от самите тях данни.

17 септември 2010 г.

 

ArtCreativeFace Like Button Module