Регистрират увеличаване на застрахователните измами

Към последното тримесечие на 2010 г., статистиката отчита засилване на броя на застрахователните измами. Загубите се оценяват на около 50 милиона лева годишно. Най-често срещани са измамите със автомобилните застраховки Каско и гражданска отговорност – инсценират се кражби, пожари и пътно-транспортни произшествия.

Често се срещат и измамите при финансовите застраховки. Така например, при застраховките на лизинг, лизингополучатели се свързват с лица, които изнасят и продават в чужбина машини и оборудване, а след това те се обявяват за откраднати. До края на годината ще заработи регистър за застрахователна история, до който ще имат достъп само застрахователите. В тъй наречения черен списък ще попадат лицата, които според застрахователите са участвали в застрахователни измами.

Наскоро е била разкрита схема за измами със застраховка Гражданска Отговорност, при която румънци и гърци източвали пари от родните застрахователи. Роми събирали данни за автомобили с валидна застраховка Гражданска Отговорност и ги продавали на чужденците срещу скромна сума. Те от своя страна инсценирали ПТП и заявявали пред местните органи на "Пътна полиция", че автомобил с българска регистрация ги е ударил и е напуснал мястото на ПТП, като подробно описвали колата. След като полицията не открива “виновният” водач, гръцките застрахователипредявяват претенции за изплащане на обезщетение по действащата застраховка Гражданска Отговорност на българския водач към Гаранционния Фонд и съответно към компанията издала полицата.

 

ArtCreativeFace Like Button Module