КАТ започва масови проверки за Гражданска отговорност

От КАТ се заканиха, че от средата на октомври 2010 г започват масови полицейски проверки за наличие на застраховка Гражданска отговорност. Контролът ще се прави главно на пътя, но липсата на застраховка вече ще се отчита и през електронна система. От лятото на  2007 г. в чужбина са станали 295 ПТП с български коли, които не са имали задължителната застраховка "Гражданска отговорност". В Гърция е била изплатена най-голямата щета в размер на 2 милиона евро, които са изплатени от фонда. Произшествието е станало по вина на български водач.

Застрахователите твърдят, че около 700 000 автомобила се движат без Гражданска отговорност в България. Над 1% от автомобилите с произшествие са били без Гражданска отговорност. Според застрахователите цената на застраховката ще продължава да расте. Друг основен проблем са разминаванията между действителната ситуация на пътя,  отчетите на КФН, и застрахователните компании.

От КАТ заявиха, че всеки автомобил трябва да има застраховката, независимо дали се кара или не. Освобождават се от Гражданска отговорност само колите, които официално са спрени от движение.

 

ArtCreativeFace Like Button Module