Високотехнологична камера дебне за стикери, колани и винетки

Във Финландия се тества нов високотехнологичен продукт, който се очаква да бъде на разположение на всички държави членки на ЕС съобщи Дейли Мейл. Това е пътна камера, която ще засича нарушения на правилата за движение по пътищата на разстояние от петдесет метра. Бюджетът на проекта е около 7 милиона паунда, а субсидията е от ЕС.

Устройството представлява три камери. Първата от тях прави висококачествени 3D снимки от голямо разстояние и засича скорост. Друга камера ще предоставя детайлна картина от вътрешната част на колата и ще установява дали шофьорът се движи с колан, дали има стикер за Гражданска отговорност и винетка. Трета камера ще снима номерата на автомобилите и ще изпраща автоматично тези номера чрез специална система. Системата ще позволява да бъде установено автоматично дали автомобилът има сключена застраховка Гражданска отговорност, дали собственикът му е платил данъка и др. информация.Друго устройство пък ще следи за състоянието на пътищата и метереологичните условия.

С въвеждането на такова устройство, се очаква процедурите по налагане на административните наказания да бъдат улеснени и скъсени. Добрата новина за неизрядните водачи е, че съхраняването на огромната информация изисква изключително голям ресурс и поради тази причина снимките, които са заснети преди повече от месец, най-вероятно ще бъдат самоизтривани от системата. Системата се очаква да влезне в експлоатация след 2013 г.

 

ArtCreativeFace Like Button Module