Схема за измами с „Автокаско“

Дори и да сте платили своето „Автокаско“, много е възможно застрахователните компании да ви ощетят. Това се случва чрез т.нар. надзастраховане, благодарение на което при тотална щета – кражба  или тежка катастрофа, фирмата ще изплати едва 70 процента от премията.

От Националната асоциация за защита на застрахованите (НАЗЗ) предупреждават “ В началото на годината застрахователя сам оценява колата, примерно за 10 000 лв. и взема от клиента 600 лв. премия. При инцидент вместо да плати пълната щета, фирмата заявява, че оценката на колата е много по-ниска. Заради това едностранно решение клиентът в повечето случаи получава по-малко от уговореното, а компанията възстановява някаква част от премията.“

Макар по закон застрахователят да дължи обезщетение в размер на действителната стойност, често застрахователите изплащат само някаква част от парите, макар на клиента да е платима максималната сума при пълна застраховка.

„Много от тях не се съобразяват с разпоредбата на Кодекса на застраховането, според която щом не е уговорено друго, стойността по която се оценява автомобила при сключване на застраховката е равна на действителната стойност на колата”, разясняват от НАЗЗ. „Чакаме решение на съда по дузина такива случаи. Сигналите са от цялата страна”, коментират още от НАЗЗ.

 

ArtCreativeFace Like Button Module