Над половин милион автомобила се движат без „Гражданска отговорност“

В Република България са регистрирани над 3 000 000 автомобила, а около 750 000 от тях се намират в движение без да са сключили задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Законът предвижда минимум 400 лв. глоба за водачите, управляващи автомобил без "Гражданска отговорност". В случай, че хипотетично държавата успее да намери висчките тези водачи на МПС и да ги санкционира, в хазната ще влязат допълнителни 300 000 лв.

От Евросъюза изискват държавата ни да ограничи броя на автомобилите без "Гражданска отговорност" до 90%. При нас този процент е под 80. Контролът върху управлението на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност" е възложен по закон на КАТ, където обаче има кадрови дефицит: КАТ разполагат с 2000 контрольори.

При спиране на автомобил, чийто водач няма сключена застраховка "Гражданска отговорност", не представя полица или талон, автомобилът се спира от движение, коеъто обаче на практика не се случва. В повечето случаи се отнема талона и другите документи, вместо направо да се свали табелата на автомобила. От Комисията за финансов надзор пък се оплакаха, че в момента няма кой реално да спре от движение колите, които нямат сключена застраховка "Гражданска отговорност". Постановленията също са обжалваеми, голяма част от тях падат в съда, поради процедурни или формални нарушения при налагане на наказанието.

 

 

 

ArtCreativeFace Like Button Module