Докъде стигат различните отстъпки при застраховка "Гражданска отговорност"

Между застрахователите, които предлагат застраховка "Гражданска отговорност" съществува постоянна жестока конкуренция. Цената на полиците през лятото е нормална, но в края на годината обикновено пада с поне 15-20%, поради голямото търсене през това време на годината.

Най масовите автомобили са с кубатура между 1600 и 1800 куб. см. При тях застраховките "Гражданска отговорност" са от порядъка на 150-160 лв., в зависимост от останалите критерии: лицето, което ползва МПС-то, нуждите, за които се ползва, възрастта и опита на собственика и водача, вида на МПС-то, двигателя, мястото на регистрация и пр.

Една от тактиките за привличане на повече клиенти, която застрахователите рпилагат, е да се дава безплатно гориво.  При подписване на полицата застрахователят предоставя на клиента си талон на стойност 10-15 лв. за гориво. Талоните се приемат само в определени бензиностанции.

Клиентите имат възможност да получат и талони с отстъпки в някои търговски вериги. Другият начин за стимулиране на клиентите е осигуряване на безплатна смяна на масло и ГТП /годишен технически преглед/. Много често застраховката "Гражданска отговорност" се сключва през брокери. Тогава отстъпките и бонусите са за сметка на комисионната на брокера.

Повечето застрахователи комисиона на брокерите в размер на 25-30% от стойността на застраховката "Гражданска отговорност". Застрахователните брокери са силни играчи на застрахователния пазар и могат да си позволят да се откажат от част от нея и да продават на по-ниска цена.

От Комисията за финансов надзор сочат, че законът не забранява отстъпките и бонусите при сключване на застраховка "Гражданска отговорност", стига остатъчната премия да е достатъчна.

 

ArtCreativeFace Like Button Module