От КАТ ще снимат с камери кой няма "Гражданска отговорност"

От КАТ се заканиха, че скоро ще имат възможност да заснемат нарушителите, които карат без застраховка „Гражданска отговорност“. Мярката ще се прилага със засичането на превишената скорост по магистралите. Застрахователните компании поясниха, че въведението е нужно, тъй като в много от малките градове до 50% от водачите на МПС карат с изтекли застраховки или без никакви застраховки.

Тези шофьори се санкционират за преминаване на червен светофар или за други нарушения по ЗДвП, но продължават да карат автомобилите си без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. След като започнат да ги заснемат камерите, тези нередовни водачи, вече няма да се заобикалят закона, обясниха представители на застрахователите.

За да сработи въпросната системата обаче, на камерите следва да бъдта монтирани още устройства, които да сканират регистрационния номер на автомобила, а специална компютърна програма ще следи дали водачът е сключил и дали има валидна полица "Гражданска отговорност". И в момента това е възможно да се провери от вески един гражданин. Системата е достъпна от Интернет.

В момента от КАТ твърдят, че по пътищата на България са поставени 15 стационарни камери с радари, които засичат „Шумахерите“ по най-натоварените пътни артерии. След пускането на горепосочената система за засичане на нередовни водачи на МПС, виновниците ще получават призовки едновременно и за две нарушения: за липса на застраховка „Гражданската отговорност“ и за превишение на пределната скорост.

Чрез новата система ще може да се правят в реално време и насрещни проверки на полицаите, които не са пропуснали да санкционират нередовните шофьори. Глобата за управление на МПС без „Гражданската отговорност“ е между 400 и 600 лв., а ако автомобилът е собственост на фирма, санкцията е двойна. Поради тази причина доста от водачите се опитват да минат с подкупче полицейските проверки.

Другата промяна, която подготвят застрахователните компании, е изработването на електронна база данни, в която ще се регистрират изплатените щети при удар. Когато даден шофьор е рисков и е причина за чести катастрофи, цената на неговата полица ще нараства. Различните компании ще могат да правят и справки и ще имат достъп до информация за изплатените щети и шофьорите, които са причинили дадено произшествие, именно в тази електронна база данни.

 

ArtCreativeFace Like Button Module