Как да процедираме при ПТП с МПС с чуждестранна регистрация?

При пътно-транспортно произшествие в България по вина на МПС с чужд регистрационен номер.

Ако регистрационният номер на виновното МПС е от държава членка на ЕИП, Хърватска Швейцария или Андора:


- повикайте КАТ;
- вземете от органите на КАТ протокола за ПТП;
- запишете си датата на ПТП-то, марката и модела на виновното МПС, регистрационния номер на виновното МПС, номера на застраховката „Гражданска отговорност”, името на застрахователя и държавата от която е издадена, доколкото е възможно.

При възможност копирайте застраховката Гражданска отговорност.

В случай, че разполагате с информация за застрахователя на виновното МПС, потърсете негов кореспондент за България. Ако намерите такъв, направо се обръщайте към най-близкия негов клон. Ако не можете да намерите такъв се обърнете направо към НББАЗ (Национално Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи).


Ако регистрационният номер на виновното МПС е от трета държава членка на "Зелена карта":


- повикайте КАТ;
- вземете от органите на КАТ протокола за ПТП;
- запишете си датата на ПТП-то, марката и модела на виновното МПС, регистрационния номер на виновното МПС, номера на застраховката „Гражданска отговорност”, името на застрахователя и държавата от която е издадена, доколкото е възможно. При възможност копирайте застраховката "Гражданска отговорност".

В случай, че разполагате с информация за застрахователя на виновното МПС, потърсете негов кореспондент за България. Ако намерите такъв, направо се обръщайте към най-близкия негов клон. Ако не можете да намерите такъв се обърнете направо към НББАЗ (Националното Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи). Ако пък виното МПС има "Гранична Застраховка", издадена от държава членка следвайте същите указания. Ако пък Граничната застраховка е издадена от български застраховател се обърнете към него.

При  ПТП по вина на МПС с чужд регистрационен номер настъпило в чужбина.


Ако събитието е настъпило в държава членка на ЕИП, Хърватска, Швейцария, и Андора:


- повикайте местните органи на пътна полиция;
- вземете от тях протокола за ПТП;
- ако в конкретната страна не е задължителна полицейската намеса, попълнете двустранен протокол за ПТП, като задължително изискайте подпис на виновния шофьор;
- запишете си датата на ПТП-то, марката и модела на виновното МПС, регистрационния номер на виновното МПС, номера на застраховката „Гражданска отговорност” , името на застрахователя и държавата от която е издадена, доколкото всичко това е възможно. При възможност копирайте застраховката Гражданска отговорност.

Ако имате възможност, намерете най-близкия офис на компанията на виновния водач и предявете претенцията си директно към нея. Когато това е не възможно, потърсете представител на тази застрахователна компания за България. Ако намерите такъв, направо се обръщайте към най-близкия негов клон. В случай, че не можете да намерите такъв, обърнете се към НББАЗ (Национално Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи).
Ако не можете да идентифицирате застрахователната компания на виновния водач – поискайте съдействие от НББАЗ за допълнително разследване. Информация относно кореспондентите на застрахователните компании в различните страни членки и в България може да намерите от тук.

 

ArtCreativeFace Like Button Module