Ремонт в доверен сервиз на застрахователя

Щетите по застраховка Гражданска отговорност се обработват по експертна оценка и няма да можете да възползвате от сервиз на застрахователната компания. Експертната оценка се изчислява по предварително приета и утвърдена методика, която някои компании са публикували.

В случай, че имате сключена застраховка "Каско", Вие можете да се възползвате от услугата "Ремонт в доверен сервиз". При "Каско", в случай на щета, застрахователят ще ви предложи списък с няколко сервиза, между които ще трябва да изберете. В случай, че колата е нова (най-често до 3 години) или условията на застраховката позволяват това, може да използвате сервиза на официалния вносител на вашия автомобил. Принципно, за коли над 3 години ремонтът се извършва в другите сервизи, с които застрахователят има сключен договор.

След завеждането на щета по "Каско" и представянето на всички необходими документи, ще ви бъде издадено възлагателно писмо от застрахователната компания към съответния сервиз. След като го получите, може да започне ремонта.

Впоследствие, не рядко се случва клиентите да отправят рекламации към извършените в доверения сервиз дейности. Затова е много важно при получаването на автомобила да се уверите, че всичко е наред. В противен случай може да откажете да го приемете и да искате да бъдат отстранени неизправностите.

Много от разминаванията в очакванията на клиентите се дължат на факта, че застрахованото лице очаква в сервиза да бъдат използвани оригинални авточсати, а там се използват авточасти на алтернативни производители. Ремонт с нови оригинални авточасти или в сервиз на официалния вносител е възможен, ако е включена тази опция в полицата или ако автомобила е на възраст до 3 години (по условията на повечето застрахователни компании у нас). За да се избегнат тези недоразумения е важно лицето, което ви издава полицата - например застрахователния брокер – добре да познава условията за ликвидация в застрахователните компании, да избере най-подходящия застраховател и тарифа и да ви обясни правата още в самото начало при сключването на застрахователния договор.

 

ArtCreativeFace Like Button Module