Какво става, ако карам без валиден технически преглед?

Управляването на автомобил с изтекъл срок на годишния технически преглед може да доведе до няколко негативни резултата:

Проблеми с КАТ:

В случай, че органите на "Пътна полиция" КАТ установят че карате автомобила без ГТП, те могат да ви напишат глоба с фиш, която е на стойност 50 лв. Също така, полицаите могат да решат и да Ви санкционират още по-сериозно и да ви напишат акт. След влизане на наказателното постановление в сила, ще Ви бъдат отнети 5 контролни точки. Санкцията е за това, че управлявате технически неизправен автомобил. Глобата е на същата стойност, както при фиша: 50 лв., но има и допълнителен, много сериозен проблем: чакането в КАТ. Както повечето опитни шофьори в София знаят, КАТ - София е задръстен. За да си вземете наказателното постановление и синия талон, ще трябва да повисите поне няколко часа и то в зона, в която не се стига с кола.
Проблеми със застрахователя, в случай на застрахователно събитие.

По Каско:
Вашият застраховател по засраховка Каско може да ви откаже изплащане на обезщетение, тъй като сте управлявали технически неизправен автомобил. Това важи с особена сила в случаите, когато Вие сте виновен, т.е. няма право на регрес. Всички застрахователи по застраховка Каско са включили в условията си изключение за управление на технически неизправно МПС.

По Гражданска:
Застрахователят да откаже да изплати обезщетение по застраховка Гражданска отговорност на понеслите вреди лица или да предяви регресен иск към Вас, в случай че автомобиът е бил без валиден талон за технически преглед. Въпросните вреди могат да достигнат огромни размери.

За да преминете успешно годишния технически преглед, Ви трябва следното:

- Автомобилът да е технически изправен. Проверете спирачките, мигачите, стоповете, чистачките, огледалата и фаровете си;
- Голям талон на автомобила - копие;
- Валидна полица за застраховка "Гражданска" за съответната година;
- Квитанция за платен пътен данък;

Таксите за  годишен технически преглед са между 25 и 45 лева.

 

ArtCreativeFace Like Button Module