Гражданска отговорност се слива с Каско

Застраховката “Гражданска отговорност” се очаква да поскъпне през близките 2-3 години. Цените на Каско пък вървят надолу и в един момент се очаква цените на двете застраховки да се изравнят. Специалистите прогнозират, че когато това стане много застрахователни компании вече ще предлагат двете застраховки заедно на една полица, както е в редица европейски страни.

Цената на застраховката “Гражданска Отговорност” може да да бъде увеличена през близките 2-3 години и средно да достигне 600 лева. Това се дължи на европейски директиви, а не е продиктувано от застрахователните компании. Лимитите на отговорност в момента в България са доста по-ниски от европейските, така например се очаква лимитът на отговорност за неимуществени вреди да достигне 1 млн. евро. Отчита се увеличаване на размера на исковете за смъртен случай, като досега той е бил максимум до 100 000 евро.

Обхватът на задължителната застраховка е паднал под 80%, което според застрахователите се дължи на ниския контрол от страна на КАТ. Цената на Каско пък върви надолу, доближавайки се до средните европейски стойности. В момента долната граница на тарифата за леки автомобили е около 4%, като при определени условия се предлагат и до тарифи по-ниска от тази. Фактори, които намаляват тарифното число са липсата на ПТП, опит на водача, ползването на авансов бонус (предоставена при сключването на полицата отстъпка, която обаче ще трябва да платите в случай на завеждане на щета), брой застраховки в съответната застрахователна компания и др.

 

ArtCreativeFace Like Button Module